Kaya Baarstoel

De meeste vrouwen bevallen op hun rug. Terwijl het veel natuurlijker is om verticaal te bevallen. De zwaartekracht helpt dan tevens een handje mee.
Tijdens de ontsluitingsfase is het raadzaam om een verticale houding aan te nemen. Blijven bewegen tijdens de bevalling is een goede manier om de pijn beter te hanteren en de geboorte te bespoedigen.
Je kunt denken aan rondlopen, zitten op bijvoorbeeld een fitnessbal, hangend over een kastje of zelfs de strijkplank.

Nu is er ook de Kaya Baarstoel !

Deze biedt optimale steun bij diverse, natuurlijke baringshoudingen.
Deze ergonomisch ontworpen baarkruk is zo ontworpen dat er veel mogelijkheden zijn om het geboorteproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De Kaya Baarstoel is een ideaal hulpmiddel voor de vrouw die actief wil baren!
Doordat hij van een zachte, stevige kunststof is gemaakt en is voorgevormd zit je er ook echt lekker op en kan hij ook onder de douche of in bad gebruikt worden.
Hij is breed genoeg om samen met je partner op te zitten. En wat is nu fijner dan je partner dichtbij je te hebben tijdens de bevalling?

Praktijk bij Brechje

Lees hier ook de ervaring van verloskundige Ellen Plaschek van Puur Vroedvrouwen in Arnhem.  Zij heeft als een van de eerste mogen werken met de Kaya Baarstoel.

“Ik vind het nog steeds een eer om aanwezig te zijn bij een van de meest belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. En ik vind het heel leuk om mensen dit prachtige middel te kunnen aanreiken. Het liefst zou ik ook met een bad in mijn auto op pad gaan. Maar let wel: als wij deze innovatieve baarstoel of de reguliere baarkruk niet aanbieden, neerzetten of actief begeleiden wordt hij niet gebruikt. Het zou natuurlijk prachtig zijn als mensen er zelf om gaan vragen. Maar het goed voorhanden zijn in het ziekenhuis is al een hele mooie stap.”

Hoezo passief liggen afwachten?

“Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar baringshoudingen. Daar kwam ook echt naar voren dat deze worden bepaald door de zorgverlener.
Vrouwen bevallen grotendeels op hun rug; maar dat is een houding die is bedacht door zorgverleners en niet door de vrouwen zelf.
Ik zie het als een taak van de verloskundige om vrouwen te stimuleren andere houdingen aan te nemen.
Je hebt vrouwen die zich heel goed voorbereiden en bijvoorbeeld haptonomie doen of een cursus Samen Bevallen volgen.
Die realiseren zich dat ze niet op hun rug moeten gaan liggen; dat ze moeten blijven bewegen. Sommige mensen gebruiken een bal; anderen een ei.
Die zoeken zelf wel een actieve houding.” “Ik heb de Kaya Baarstoel vaak toegepast bij de ontsluiting, onder de douche en een aantal keren bij de uitdrijving.
In alle gevallen was er sprake van een gaaf perineum. En dat is bij een reguliere baarkruk niet altijd zo, moet ik zeggen.
De baarstoel is trouwens lager dan de baarkruk. En dat is volgens mij juist heel goed. Wetenschappelijk is immers ook bewezen dat de hurkende positie de beste houding is.
Dit geeft de breedste opening van het bekken en het kindje kan natuurlijker worden geboren."

Zo stijf als een kruk

“De Kaya Baarstoel zit trouwens echt lekker. Ik heb hem met verschillende collega’s uitgeprobeerd. En zeker als een vrouw erop zit met degene waar ze heel veel van houdt, dan kan ze zich daar helemaal aan overgeven. En mijn ervaring is dat de stoel ook geschikt is voor vrouwen met lange benen. Zelf ben ik voorheen wel eens bij gebrek aan een stoel, op mijn eigen baarkruk gaan zitten om te hechten.
Het duurde al met al een half uur en ik was daarna zo stijf als een kruk zal ik maar zeggen. De Kaya Baarstoel is een prima zitplek als de barende er niet opzit. Hij gaat met de diensttas mee.
Het is een groot ding om te vervoeren, maar gelukkig niet zwaar. Het zou ideaal zijn als in ieder ziekenhuis op elke verloskamer een Kaya Baarstoel zou staan.”

Kijk hier voor meer foto's en informatie over de Kaya Baarstoel.
Neem voor meer informatie over de verhuurvoorwaarden contact met me op.